Meselátó Bábtársulat

báb mese játék

Itt a tavasz, jön a nyár!

2018. április 09. 14:19 - Mihàly Viktória

Alig, hogy beköszöntött a várva várt tavasz, de mi már a nyarat tervezzük. A nyarat bizony, hiszen évadzárás ide vagy oda, mi nyáron sem pihenünk. Nyári táborainkba várjuk azokat a gyerekeket, akik szeretnek alkotni, érdeklődnek a színházi munka a bábkészítés, bábjáték iránt, szeretnék felfedezni a bábelőadások kulisszatitkait vagy csak egyszerűen egy izgalmas új élménnyel gazdagodnának.

4.JPG

Mi is élvezzük a változatosságot, ezért tervezett táboraink sem „egy kaptafára készültek”. Általában az adott helyszín, erősen inspirálja a témaválasztást a tábor tervezésénél. 

Tájházi környezetben, magától értetődik, hogy olyan magyar népmeséket keltünk életre a táborozó gyerekekkel, amelyben a Magyar nép tárgyi kultúrája, szokásai (pl. udvarlás, leánykérés, jegyajándék, stb.) is szerepet kapnak. Terveink szerint az egy hetes tábor alatt a gyermekekkel sikerül életre keltenünk két népmesét, amelyet közösen egy történetté fűzünk majd. A szereplőket pedig - akiket meselátó szemünkkel elképzeltünk-  bábként elevenítünk meg. Persze az előadás sem maradhat el, ezért a tábor végén, a Szent Iván napi mulatságra meghívott sokadalomnak a gyerekek megmutatják, milyen nagyszerű mese kerekedett ki a kezeik közül.

dscf7803.JPG

A gyönyörű természeti környezet adta lehetőségeket is szem előtt tartottuk, amikor a Mátrafüredi tábor programját terveztük. Így kerekedett a „Mindennapra egy mese a Mátrában” bábos mese tábor programterve, amely valóban mesés környezetben fog megvalósulni. Itt mindig az előző nap hallott esti mese adja majd a következő nap témáját. Bábkészítés és bábozás mellett a csillagnézés, virágszövés, faragás, sok kirándulás is helyet kap a programjaink között. Úgy válogattuk össze a táborban elhangzó meséket, hogy a természetben szerzett tapasztalatok, tevékenységek kapcsolódjanak a történetekhez.

Természetesen nyár nem múlhat el anélkül, hogy otthon (Bugyin) ne lenne Bábtábor. Ezért idén is készülünk. Ebben az évben az újdonság a korábbiakhoz képest, hogy nem egy témához találunk ki történetet és szereplőket, hanem ismert rövid történeteket állítunk bábszínpadra, új köntösben.

5.JPG

A Báb és díszlet tervezéstől a dramaturgiáig mindent kipróbálhatnak a velünk táborozó gyerekek. Ahogyan a bábszínházi munkában, itt is mindenki megtalálhatja a számára leginkább szórakoztató tevékenységet, majd hozzá teheti a saját munkáját a közös produkcióhoz.

Hiszünk abban, hogy a közös alkotás közösségi élményt nyújt és olyasmire tanít, ami a hagyományos oktatáson túl mutat. 

Nyári Táboraink:

Június 18-22: "Életre keltett mese"
(Ócsai Tájház, cím: Ócsa, Dr. Békési Panyik Andor u. 4, 2364, Tel.: +36 30 494 3368)

Július 2-6: V. Bábos Tábor (Bugyi)
(Bessenyei György Művelődési Ház és Könyvtár, Bugyi, Beleznay tér 2, 2347 Tel.: +36 29 347 043

Július 8-13: "Minden napra egy mese a Mátrában" (zárt körű tábor)
(Mátrafüred, Malom fogadó)

Táborainkba 8-12 éves gyermekek jelentkezését várjuk!                         

Bővebb információ és jelentkezés a tábori időpontok mellett feltüntetett intézményeknél, telefonon vagy személyesen.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://meselato.blog.hu/api/trackback/id/tr5313820622

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása