Meselátó Bábtársulat

báb mese játék

Bábok és babák

2018. január 22. 12:30 - Kormos Rebeka

Az első benyomás, az első élmény meghatározza, hogyan viszonyulunk a későbbiekben egy adott dologhoz. Így van ez a bábokkal, a bábszínházi élménnyel kapcsolatban is.

img_8878.JPGFotó: Mészáros Gábor

A minap egy kedves szülő mesélte el nekünk saját tapasztalatát, ezt szeretném most veletek is megosztani. Az anyuka arról mesélt nekünk, hogy óvodás korú gyermekével bábszínházba mentek, ám a remeknek ígérkező program váratlanul balul sült el. A kisgyermeket annyira megrémítették a bábok, az előadás közben alkalmazott fény- és hanghatások, hogy szinte pár perc után ki kellett jönniük az előadóteremből, és a kisfiú azóta is iszonyatosan fél a báboktól. 
A
z ilyen, és ehhez hasonló „balesetek” elkerülésére, illetve megelőzésére ma már rengeteg lehetőség nyílik.

Irány a Babaszínház!

Remek (és korántsem új) kezdeményezés például a babaszínház, melynek sajátossága, hogy az előadások ritmusa alkalmazkodik a kicsikéhez, időt hagyván a szemlélődére, a mozgások, változások nyugodt, megfigyelésére. Ezekben a produkciókban soha nem a történet, hanem a történés a domináns.

Forrás: www.csaladivilag.hu

A babaszínházról bővebben a Harmónia, öröm, babaszínház! című cikkben olvashattok.

Bábos Mesekuckó országszerte

Egy másik, jól kipróbált alternatíva Babos Eszter által kialakított, ma már országszerte elérhető baba-mama foglalkozás, a Bábos Mesekuckó. 
Pedagógusként és bábosként fontosnak tartjuk, hogy a gyermekek befogadóak legyenek a bábok világára, bábszínházi nézővé váljanak. Emiatt csatlakoztunk ehhez a kezdeményezéshez és heti rendszerességű foglalkozásokat tartunk többi vidéki helyszínen is. A foglalkozás felépítése lehetővé teszi, hogy a kisgyermekek békés és ismerős környezetben, a szülői jelenlét nyugalmával ismerkedjenek meg a bábok varázslatos világával.

img_8883.JPGForrás: www.babosmesekucko.hu

Ez a bábhoz, meséhez szoktató kreatív foglalkozás felépítését tekintve három részre osztható:

  1. bábismerkedő: sok ismert mondókával, dallal kísért interaktív bábjáték a babák között,
  2. mesetorna: ahol egy akadálypálya segítségével végigjárjuk a “főhösök” útját, vagyis mászunk, hempergünk, bukfencezünk…mindezek mellett mondókázva, énekelve közös baba-mama játékokra is sor kerül, ahol az összetartozás élményét mélyítjük el.
  3. maszatolás/kézműveskedés: ahol festünk, tépünk, gyúrunk, és kipróbálunk mindent, aminek előkészítése otthon sokkal tovább tart, mint maga az alkotás

 A Bábos Mesekuckó teljesen a kisgyerekek igényeire épül. Azt a három dolgot nyújtja a gyerekeknek és a szülőknek, amire a legjobban szükségük van. Ez pedig a mese, a mozgás, és az alkotás öröme, az Én kifejezése.

img_8879.JPG

Fejleszt is vagy csak szórakoztat?

Gyakran teszik fel azt a kérdést a szülők, hogy „Miért jó a bábos mesekuckó?” „Mit fejleszt?”. Mert hát ugye azt már tudjuk, hogy a mai világunkban, ami nem fejleszt valamit kimondva, az már nem is képvisel értéket.
Régen ösztönösen tudták, hogy mi mindenre jó a mese:
választ ad a felmerülő kérdésekre, neveltek, tanítottak vele, gyógyították a szívet, lelket, a minket körülvevő mindenség megtanítására használták, erőt adtak vele a gyenge napokon, és gyengédséget az erőseken, megnevettetek és megtréfáltak általa, elaltattak és ébresztettek vele.
Minderre ma is alkalmas a mese és a bábjáték!
A foglalkozás kerete, felépítésének ismétlődése, ritmusa biztonságot ad a gyermeknek, tudja mikor mire számíthat. Ez a megszokás segíthet kialakítani a helyes napirendet, példát ad neki a napok ritmikusságára.

img_8885.JPG

A mese hat a gyermek egész személyiségfejlődésére. A mesébe ágyazott mondóka, vers ritmikussága biztonságérzetet ad neki, segíti a beszédfejlődésben. Ez a ritmikusság aztán visszaköszön az olvasásnál, a helyes szótagolásnál… no de ne szaladjunk ennyire előre.
A bábos mese, vagyis az, hogy nem csak hallja, hanem látja is, vizuális mintákat ad neki. Fejleszti esztétikai érzéket, fogékonyságát az igényességre. Azzal pedig, hogy egy egy állatkát más és más anyagból lát megvalósulni a különböző mesékben, kreativitását és logikai készségét is fejleszti.
A mesében használt mondókák, versek, hangutánzó, hangfestő szavak szintén pozitívan hatnak a beszédfejlődésre. A bábok mögé bújva, egy szerepet felvéve a dadogás is könnyebben kezelhető.

img_8880.JPG

A bábok kipróbálásakor kézügyességük finomodik, szociális érzékenységük fejlődik, kommunikációs sablonokat sajátítanak el.
A mesetorna által hatunk a nagymozgásokra, és miközben fantáziájukat is megmozgatják. A mesetornának óriási személyiségfejlesztő hatása van, hiszen egyre bátrabban járják be a főhősök útját. Nagyon fontos számukra a pozitív visszajelzés, a megerősítés.
A pihentető résznél egymás iránti türelmük, figyelmük van igénybe véve.

img_8891.JPGA kézművességnél a finommotorikájuk, anyagismeretük, eszközhasználatuk mind - mind fejlődik.

Bábos Mesekuckó a dabasi régióban

Velünk a Budapesttől délre fekvő településeken találkozhattok a babás-mamás foglalkozásokon. Ezek a csoportok limitált gyermek és felnőtt létszámmal működnek, így kérjük jelezzétek, ha érdeklődtök a +36 70 984 5705 vagy
a +36 30 691 9333 telefonszámok egyikén.
Csoportok:
Hétfő: 10:00: Bugyi, Bessenyei György Művelődési Ház,
Kedd: 10:00 és 11:00: Ócsa, Ócsai Tájházegyüttes, Turján-háza,
Kéthetente szerda: 11:00: Dabas, Levendulaház,
17:00: Izgő-mozgó Játszósarok,
Kéthetente csütörtök: 10:45: Inárcs, Zrumeczky Dezső Művelődési Hàz.
Várunk Bennetek szeretettel!

Hétfőnként új tartalommal várunk vissza ide, bábok, mesék, inspirációk témában, akár szülő vagy, akár pedagógus, bábos, nagyszülő, nagynéni vagy alkotó.

A Meselátó Bábtársulat bábos repertoárja folyamatosan bővül. Igyekszünk széles korosztályban kielégíteni a meseszerető gyerekek igényeit, ha módunk van rá visszatérni azokra a helyszínekre Pest megye határain belül, ahol már jártunk.
Várjuk megkereséseiket a meselatoszem(KUKAC)gmail.com címen!

Addig is kövessetek minket a Meselátó Faceook oldalunkon!

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://meselato.blog.hu/api/trackback/id/tr5913592199

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása