Meselátó Bábtársulat

báb mese játék

Egy PET palack új élete

2018. január 29. 05:30 - Kormos Rebeka

- bábkészítés az újrahasznosítás jegyében -

fb_img_1503390564370.jpg

"A boldogság nem egyéb, mint a tettek melegsége, az alkotás felett érzett megelégedettség."

Antoine de Saint-Exupéry, A kis herceg írója gondolta így.
A gyerekekkel vagy gyerekeknek való alkotás minden alkalommal olyan tettvággyal önt el minket, hogy legszívesebben hetekig a műhelybe zárkóznánk. A mai háztartásokban halomba gyűlnek a PET palackok, így a most következőkhöz alapanyag utánpótlásban nem lesz hiány, ez az alkotásnak nem szabhat határt.
Mi ilyenkor azt mondjuk:

"Bábozódjunk be!"

Mai írásunkban egy újabb bábfajta otthoni elkészítéséhez adunk ötletet, útmutatást.

fb_img_1503390541239.jpg

Írtunk már az árnyjátékról. Láthattátok hogyan kell gesztenyemarionettet készíteni. Most pedig megosztjuk veletek, hogyan lehet PET palackból bábot varázsolni. Ilyen palack szinte minden háztartásban fellelhető. A különböző formák és méretek lehetővé teszik a fantázia szabadon szárnyalását. Remek elfoglaltság lehet akár otthon, akár óvodában elkészíteni egy-egy palack bábot.

Mire lesz szükségetek?

  • PET palack a bábok testének alapjához (mérete, formája rátok van bízva)
  • modellgipsz a bábok súlyozásához
  • zokni, vagy bármilyen tetszés szinti anyag a bábok „ruhájához” illetve fejéhez
  • hungarocell gömb a bábok fejéhez
  • tű, cérna, olló
  • gomb a bábok szeméhez

A gyerekeket is vonjuk be már az alkotás folyamatába is. Nyilván ez már nagyobb gyerekeknél működhet igazán jól. Ha emellett döntünk, akkor gyerekeknek is a "hozzávalók" listáján a helyük. ;)

fb_img_1503390573429.jpg

Hogyan lássunk hozzá?

 

  1. Töltsük meg a tetszés szerint kiválasztott PET palack alját gipsszel. Erre azért van szükség, hogy játék közben a báb stabilan álljon, ne billenjen fel.

 dscf8205.JPG

  1. Húzzuk fel a báb lábnak szánt zoknit alulról, a felsőtestének szánt zoknit pedig felülről a palackra. A két zoknit (vagy bármilyen tetszés szerinti anyagot) Varrjuk össze kézzel a báb „derekánál”. Így már nem fog fázni! :)

 dscf8210.JPG

  1. A megfelelő méretű hungarocell gömböt tegyük bele az erre szánt zokniba, majd a zoknit szintén varrjuk hozzá a báb felsőtestéhez. Ezzel meg is volnánk a bábunk alapjaival.

 dscf8208.JPG

  1. Engedjük el fantáziánkat, és öltöztessük fel a bábot. Ezzel a technikával bármilyen karakter elkészíthető, legyen akár emberi, vagy állati. :)

dscf8222_1.JPG
dscf8223.JPG 

Készítsétek el, fényképezzétek le, és osszátok meg velünk élményeiteket!

A Meselátó Bábtársulat bábos repertoárja folyamatosan bővül. Igyekszünk széles korosztályban kielégíteni a meseszerető gyerekek igényeit, ha módunk van rá visszatérni azokra a helyszínekre Pest megye határain belül, ahol már jártunk.
Várjuk megkereséseiket a meselatoszem(KUKAC)gmail.com címen!

Addig is kövessetek minket a Meselátó Faceook oldalunkon!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://meselato.blog.hu/api/trackback/id/tr213610861

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása